Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής
Περιβάλλον & Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Νερό και αειφόρος διαχείριση
Η πρόσβαση σε νερό επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους δημότες, τη φύση και τις οικονομικές δραστηριότητες. Καθώς το κλίμα αλλάζει, πλημμυρικά φαινόμενα και περίοδοι ξηρασίας θα εκδηλώνονται συχνότερα. Τα υδάτινα οικοσυστήματα αλλάζουν, επομένως οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να γίνουμε πολύ καλύτεροι στη διαχείριση και στην βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων πόρων καθώς και να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση τους από τον άνθρωπο.
Σήμερα η υδροδότηση των αναπτυσσόμενων οικιστικά και τουριστικά παραλιακών ζωνών από Γδόχια μέχρι Μακρύ Γιαλό στο νότο, Παχείας Άμμου μέχρι Καβούσι στο βορά καθώς και των πολυάριθμων Ορεινών Κοινοτήτων, ενώ υπάρχει επάρκεια ποιοτικού νερού, λόγω έλλειψης υποδομών γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ανορθόδοξο και αμφιβόλου ποιότητας τρόπο!
Οι ποσότητες ειδικά από τις γεωτρήσεις στην περιοχή των Μύθων, των πηγών του Ψυχρού και άλλων μικρότερων που είναι διάσπαρτες σε όλο το Δήμο επαρκούν για τις σημερινές ανάγκες, όμως, λόγω μη επαρκούς παροχετευτικότητας και κακής κατάστασης των δικτύων και υπόλοιπων υποδομών, τις περιόδους αιχμής έχουμε ελλείψεις, κυρίως στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Ιωάννη. Για τους ίδιους λόγους, υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. Όσο για την ποιότητα, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων και αμφιβόλου ποιότητας δικτύων και υποδομών, της έλλειψης σε αρκετές κοινότητες συστημάτων αυτόματης χλωρίωσης, αλλά και της κακής διαχείρισης και συντήρησης, δεν είναι σίγουρα αυτή που πρέπει να έχει και να απολαμβάνει ο δημότης της Ιεράπετρας. Χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει με μελέτες και έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν νομίζουμε πως μας τιμάει η σημερινή κατάσταση.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι είναι στις προτεραιότητές μας η άμεση υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την επάρκεια νερού ύδρευσης για όλους τους δημότες, με αντικαταστάσεις δικτύων, συντηρήσεις δεξαμενών και συστήματα αυτόματης χλωρίωσης, καθώς και με συστηματικούς ελέγχους.
Συγχρόνως προχωράμε στη σύνταξη σχεδίων ύδρευσης, όπου θα εντοπίζονται οι υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Με τα σχέδια αυτά, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής υδρογεωλογικής έκθεσης, θα προκύψουν οι μελέτες καθώς και τα απαιτούμενα υδροληπτικά έργα (δίκτυα, δεξαμενές και λοιπές υποδομές) που χρειάζονται και θα υιοθετούνται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Μακροχρονίως (περίοδος 40ετίας) οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν, σημειωτέο δε, ότι η ανόρυξη των νέων γεωτρήσεων απαιτεί σημαντικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και εκτός αυτού χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποίησης. Στην κατεύθυνση λοιπόν ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μοντέλου διαχείρισης σχεδιάζουμε έργα και προετοιμάζουμε χρηματοδοτήσεις βασιζόμενοι σε σωστό και αξιόπιστο υπόβαθρο.
Για να γίνει πιο κατανοητό, από τους Μύθους το νερό για να φτάσει μέχρι το κεντρικό υδραγωγείο Περιστερά δεν αρκεί να λέμε πως μελετήσαμε και κατασκευάζουμε αγωγούς μεταφοράς νερού σε μια, δυο, η τρις φάσεις. Άραγε οι ποσότητες επαρκούν; Τι ποσότητες πρέπει να αντλούμε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα; Τι ενδιάμεσα έργα και ρυθμιστικές δεξαμενές χρειάζονται για τους οικισμούς που παρεμβάλλονται; Γιατί κάθε φορά με την παραμικρή ζημιά μένει για αρκετές ώρες ή και μέρες η πόλη χωρίς νερό και αρκετές ποσότητες πάνε χαμένες;
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά το νερό άρδευσης τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να μας βρουν έτοιμους. Σε ένα Δήμο που ο πρωτογενής τομέας ήταν και θα είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και που οι ανάγκες σε ποσότητες και καλή ποιότητα νερού συνεχώς αυξάνονται, δεν μπορεί να μην είναι στις προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής.
Σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τον αγροτικό σύλλογο διεκδικούμε δυναμικά την άμεση υλοποίηση των έργων που εκκρεμούν για δεκαετίες. Προσαγωγός, διάφραγμα Μύρτου, υπόλοιπα έργα Μπραμιανών, Φράγμα Αγίου Ιωάννη και Φράγμα Μαρουλά πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο. Το ανάγλυφο και οι απορροές των ορεινών μας όγκων δεν είχαν ποτέ αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της οικονομικής και πλέον αξιόπιστης λύσης για καλής ποιότητας νερό, με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών. Έργα μικρού σχετικά κόστους άρα εύκολο να χρηματοδοτηθούν και επομένως να υλοποιηθούν. Αντί αυτών βλέπουμε να μπαίνουν σε προτεραιότητα λύσεις που απαιτούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις, λύσεις που θα δώσουν στον αγρότη νερό με συνεχώς αυξανόμενο κόστος όπως «η αφαλάτωση» ενώ το φθηνό και ποιοτικό νερό καταλήγει στη θάλασσα. Χωρίς να θεωρούμε πως η αφαλάτωση δεν είναι μέρος της λύσης ειδικά στα δύσκολα χρόνια που προβλέπονται, πιστεύουμε πως θα πρέπει όμως να είναι η έσχατη λύση.
Η ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην άρδευση στην αγροτική χρήση του νερού και μιας σειράς άλλων χρήσεων ή φυσικών μεταβλητών του περιβάλλοντος απαιτεί καλό σχεδιασμό και σημαντικές υποδομές. Θα στηρίξουμε και θα υλοποιήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δράσεις για εφαρμογή ορθών αρδευτικών πρακτικών, ορθής διαχείρισης της καλλιέργειας και ορθής διαχείρισης του εδάφους.
Δράσεις για τη διαχείριση οικιακού νερού και εξοικονόμηση νερού στην πηγή με την εφαρμογή έξυπνων συσκευών, την αξιοποίηση του ημιακάθαρτου ή «γκρι» οικιακού νερού καθώς και του βρόχινου νερού για οικιακή χρήση.
Τελικός στόχος της αειφόρου διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας των νερών διασφαλίζοντας την προοδευτική μείωση της ρύπανσης και αποτρέποντας τη μόλυνσή τους, την προώθηση της βιώσιμης χρήσης νερού και τον περιορισμό των επιπτώσεων από πλημμύρες και ξηρασίες
Εναλλακτικές Μορφές & Εξοικονόμηση Ενέργειας
Όραμα του συνδυασμού μας είναι να μετατρέψουμε τον Δήμο μας σε έναν Όμορφο & Σύγχρονο Δήμο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μας δίνει η νέα τεχνολογία στην διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας. Με γνώμονα λοιπόν το πρότυπο της Έξυπνης Πόλης και ευρύτερα του Έξυπνου Δήμου, προχωράμε στις ακόλουθες δράσεις:
- Αξιοποιούμε τον θεσμό της «Ενεργειακής Κοινότητας» εγκαθιστώντας συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους και δημιουργώντας «Πράσινα Κτίρια» (π.χ. Φωτοβολταϊκά Συστήματα στις ταράτσες των κτιρίων, τοποθέτηση ηλιακών δέντρων με Wifi και δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών, θερμομόνωση δημόσιων κτιρίων κλπ.).
- Με τον θεσμό των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, μειώνοντας έτσι το συνολικό ενεργειακό του αποτύπωμα.
- Εγκατάσταση έξυπνων φωτιστικών στους δρόμους, τα οποία λειτουργούν με την χρήση φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, ενώ με την εγκατάσταση έξυπνων αισθητήρων, αυτοματοποιείται πλήρως η λειτουργία τους.
Φυσικά η προσπάθεια μας δεν περιορίζεται στις παραπάνω δράσεις, αλλά θα γίνει μια συνολική μελέτη και σχεδιασμός έργων, που απώτερο σκοπό θα έχουν την αειφορία, την βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες των Δημοτών.
Παράρτημα
Παρακάτω παραθέτουμε μια ενδεικτική και όχι περιοριστική λίστα από έργα που θα πρέπει να γίνουν στο Δήμο μας, προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι για την σωστή διαχείριση & εξοικονόμηση των υδάτινων φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την θωράκιση της περιοχής μας από ακραία καιρικά φαινόμενα:
Α. Έργα Ύδρευσης
- Κατασκευή διπλού αγωγού μεταφοράς νερού από γεωτρήσεις περιοχής Σαρακίνας για την ύδρευση του παραλιακού Μετώπου από Μύρτος ως Ιεράπετρα, καθώς και των οικισμών Καλογέρων και Καπίστρι.
- Κατασκευή Δεξαμενής ύδρευσης στη Γρα – Λυγιά.
- Κατασκευή νέας Δεξαμενής στη θέση Περιστεράς για την ύδρευση της Ιεράπετρας.
- Αντικατάσταση δικτύων διανομής νερού από δεξαμενή ύδρευσης στη θέση Περιστεράς Ιεράπετρας λόγω παλαιότητας και αμιάντου.
- Αντικατάσταση δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού από πηγές Ψυχρού προς δεξαμενές ύδρευσης Ιεράπετρας λόγω παλαιότητας και αμιάντου.
- Αντικατάσταση δικτύου διανομής νερού από Ιεράπετρα προς Γρα – Λυγιά λόγω παλαιότητας και αμιάντου
- Συμπληρωματικά δίκτυα διανομής νερού περιφερειακά της πόλης Ιεράπετρας.
ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ
- Αντικατάσταση δικτύου μεταφοράς νερού από γεώτρηση ύδρευσης προς δεξαμενή ύδρευσης Επισκοπής λόγω παλαιότητας.
- Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων διανομής νερού στο Κάτω Χωριό, Πάνω Χωριό, Επισκοπή.
- Νέο δίκτυο διανομής νερού από διασταύρωση Κάτω Χωριού και μέχρι το Ξεροπήγαδο.
ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ
- Αντικατάσταση μέρους δικτύων μεταφοράς νερού 400 μέτρων από γεώτρηση ύδρευσης
- Αντικατάσταση μέρους δικτύων διανομής νερού στην Παχειά Άμμο
- Αντικατάσταση δικτύου μεταφοράς νερού από δεξαμενή ύδρευσης στο Μοναστηράκι προς αναδασμό.
- Ηλεκτροδότηση και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στη δεύτερη γεώτρηση ύδρευσης.
ΚΑΒΟΥΣΙ
- Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης.
- Αντικατάσταση μέρους δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού
- Κατασκευή Υδρευτικής Γεώτρησης
ΜΕΣΣΕΛΕΡΟΙ
Αντικατάσταση δικτύου μεταφοράς νερού από γεώτρηση ύδρευσης προς δεξαμενή ύδρευσης
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στα Φέρμα
- Κατασκευή δικτύου διανομής ύδρευσης στους κάθετους δρόμους κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Φερμών
- Ανόρυξη γεώτρησης ύδρευσης
ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ
Αντικατάσταση μέρους δικτύου μεταφοράς νερού από πηγές Κεφαλοβρύση
ΑΝΑΤΟΛΗ
- Ανόρυξη γεώτρησης για την ύδρευση του χωριού Ανατολή
- Αντικατάσταση μέρους δικτύου διανομής ύδρευσης στο Στόμιο και στις Αμμουδάρες
ΧΡΙΣΤΟΣ
Κατασκευή υδρο-αρδευτικών δεξαμενών στο Σελάκανο στις περιοχες Αγίου Ευσταθίου, Κάτω Φλέγας και Ανεμωνακη.
Τοποθέτηση Χλωριωνών σε όλες τις δεξαμενές ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων.
Β. Αρδευτικά Έργα
- Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από πηγές Θρυπτής στη δεξαμενή Κεφάλας Κάτω Χωριού
- Συμπληρωματικά δίκτυα μεταφοράς νερού στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου
- Κατασκευή δεξαμενής άρδευσης και δικτύου μεταφοράς νερού στην Τοπική Κοινότητα Γδοχίων
- Κατασκευή 2 δεξαμενών άρδευσης στην Τοπική Κοινότητα Ρίζας
- Κατασκευή 2 δεξαμενών άρδευσης στην Τοπική Κοινότητα Χριστού και κατασκευή αρδευτικών δικτύων
- Κατασκευή δεξαμενής άρδευσης στη θέση Μέγα Αμπέλι της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών
- Ανόρυξη Γεώτρησης στη θέση Ψωριάρη της Τοπικής Κοινότητας Χριστού όπως έχει ήδη ανοιχτεί ερευνητική γεώτρηση
- Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Μεσσελέρων.
- Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Τοπικής κοινότητας Μακρυλιάς.
- Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Ανατολής.
- Αξιοποίηση πηγών Λαπαθου τοπικού διαμερίσματος Ρίζας
Γ. Αντιπλημμυρικά Έργα
- Κατασκευή Αντιπλημμυρικού στην Κάτω Μερά επί της Οδού Στρατηγού Σαμουήλ και στα κάθετα στενά
- Κατασκευή Αντιπλημμυρικού στον κεντρικό δρόμο από Ιεράπετρα προς Άγιο Νικόλαο
- Βελτίωση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών δικτύων στην πόλη της Ιεράπετρας
- Κατασκευή Αντιπλημμυρικού ανατολικά της Ιεράπετρας στην περιοχή Γηροκομείου και Ταβέρνας Κλειώ
- Κατασκευή Αντιπλημμυρικού στην περιοχή Στομίου της τοπικής Κοινότητας Ανατολής.
- Κατασκευή Αντιπλημμυρικού στην Τοπική Κοινότητα Μύρτου
- Βελτίωση Αντιπλημμυρικού δικτύου οικισμού Γρα – Λυγιας
Δ. Αποχετευτικά Έργα
- Βελτίωση της λειτουργικότητας του βιολογικού καθαρισμού Ιεράπετρας
- Κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας περιοχή Γηροκομείου – Ξενοδοχείο Αρίων.
- Κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων από οικισμό Βαϊνιάς προς κεντρικό δίκτυο Ιεράπετρας.
- Κατασκευή Συμπληρωματικών δικτύων αποχέτευσης στο Κάτω Χωριό
- Μεταφορά βιολογικού καθαρισμού Μύρτου σε άλλο χώρο.
- Κατασκευή Συμπληρωματικού δικτύου αποχέτευσης στην Παχειά Άμμο
- Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού από θέση Περιστεράς Ιεράπετρας και μέχρι Αγιά Φωτιά.
- Μεταφορά λυμάτων οικισμού Καπίστρι στο κεντρικό δίκτυο Ιεράπετρας
- Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στην Τοπική Κοινότητα Μύθων.
- Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Τοπική Κοινότητα Μαλλών
- Επέκταση δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Νέας Ανατολής της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής
- Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού Τοπικής Κοινότητας Ορεινού.
- Κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Μακρύ Γιαλού